Kuchnia

Sałatka z kiszonych buraków 3w1

Kiszone ogórki i kapusta to żywność fermentowana, która jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Chociaż inne nacje czasem dziwią się jak możemy jeść „zepsute” jedzenie, to my dobrze wiemy, że kiszonki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Kisić można prawie wszystko, ale to sok z kiszonych buraków jest dla mnie prawdziwym przysmakiem.

Prawda jest taka, że nie zna smaku prawdziwego barszczu ten, kto nigdy nie jadł tego przygotowanego na buraczanym zakwasie. Serio. Zakwas nadaje mu zupełnie inny wymiar smaku, więc jeśli nigdy nie próbowaliście, to macie co nadrabiać. Buraki kiszę często, a powstały zakwas to smak mojego dzieciństwa, który po prostu uwielbiam. Mama często przygotowywała go, aby w okresie jesienno-zimowym wzmocnić naszą odporność, a sok znikał szybciej, niż następny zdążył się zrobić. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do walorów smakowych, bo kojarzy charakterystyczny ziemisty posmak soku ze świeżych buraków, to bez obaw, zakwas w niczym tego smaku nie przypomina. Sok z kiszonych buraków można po prostu pić, albo wykorzystać do wcześniej wspomnianego barszczu, jednak co zrobić z ukiszonymi burakami? Do zjedzenia solo niespecjalnie się nadają, a że nadal są pełnowartościowe, to naprawdę szkoda je wyrzucać zwłaszcza, że idealnie nadają się do prostej, obiadowej sałatki. Co więcej sałatkę tę można bardzo łatwo zmodyfikować i uczynić z niej samodzielne danie, które możemy zabrać ze sobą w pudełku do pracy.

Składniki:

  • 4 – 5 kiszonych buraków
  • 10-12 ogórków konserwowych (zależy od wielkości)
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu (zwykły lub wegański)
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki i ogórki tniemy na słupki za pomocą tarki do szatkowania. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i doprawiamy do smaku.

Uwagi:

Sałatki nie solę dodatkowo, ale to oczywiście kwestia indywidualna. Z tej ilości składników powstaje jej całkiem sporo, dlatego możemy wykorzystać ją do obiadu, a to co nam zostanie przekształcić w bardzo łatwy sposób w pełnowartościowe danie doskonale nadające się na przykład do pracy. W tym celu wystarczy dodać jajka (pokrojone w ćwiartki lub poszatkowane i wymieszane z całością) lub komosę ryżową. Oba te składniki doskonale komponują się z sałatką wzbogacając ją dodatkowo o porcję białka.

Jak kisić buraki? Buraki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w słoju razem ze sporą ilością ząbków czosnku, zalewamy przestudzoną solanką (łyżka soli na litr wody, którą zagotowujemy) i zamykamy. Do solanki możemy dodać również ziele angielskie i liście laurowe. Czas kiszenia to ok. 7-9 dni. Po tym czasie sok zlewamy do zamykanej butelki lub słoika i chowamy do lodówki, w której możemy przechowywać go nawet kilka tygodni.

Smacznego :)

Dodaj komentarz