Wraz z rozpoczęciem września z każdym blokiem reklamowym jesteśmy bombardowani prozdrowotnymi kampaniami zachęcającymi nas do łykania tego czy innego specyfiku na katar, ból gardła, na kaszel, a także czegoś na wzmocnienie, przemarznięcie, przemoknięcie i pierwsze kichnięcie… Po prostu łykaj, dużo i często. I oczywiście nie zapominaj, że najważniejsza jest profilaktyka, więc najlepiej zacznij zanim jeszcze cokolwiek Cię dopadnie, a jeśli gdzieś w natłoku obowiązków umknie Ci zapobiegawcze zażywanie tabletek, to z pewnością przypomną Ci o tym czerwononosi i zasmarkani bohaterowie reklam. I jeśli w samej idei profilaktycznego dbania o zdrowie nic złego nie dostrzegam, tak już zażywanie lekarstw i suplementów na potęgę jest dosyć niepokojące, zwłaszcza w obliczu tego co dała nam natura. A dała nam całkiem spore oręże w walce o swoje zdrowie. Wystarczy tylko chwycić je do ręki.
W sezonie „podwyższonego ryzyka” jakim jest jesień czy zima często korzystam z naturalnych wspomagaczy. Ten, o którym chcę tutaj napisać to syrop, który bardzo dobrze radzi sobie profilaktycznie, w obliczu nadchodzącego przeziębienia czy też już w samej chorobie. Przepis znajdziecie na końcu wpisu, ale najpierw poznajcie moc jego składników, z których każdy naturalnie wzmacnia odporność, a dodatkowo:
Cytryna
– posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe
– wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, których złogi w organizmie utrudniają leczenie
– zwiększa wydzielanie potu dzięki czemu pomaga oczyścić organizm
– ma działanie alkalizujące dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowe ph organizmu (zakwaszony organizm jest bardziej podatny na choroby i infekcje)
Czosnek
– jest naturalnym antybiotykiem
– zwalcza infekcje wirusowe
– wspomaga układ odpornościowy i oddechowy
– ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny
Imbir
– posiada właściwości antybakteryjne
– działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
– oczyszcza układ mikrokrążenia (w tym zatoki)
– działa rozgrzewająco co ułatwia wydzielanie potu i oczyszczanie organizmu
Miód
– posiada właściwości antybakteryjne
– działa wykrztuśnie i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia
– łagodzi ból gardła
– poprawia regenerację organizmu
Składniki syropu:
– 4 cytryny
– 3-4 ząbki czosnku
– ok. 4 cm korzenia imbiru
– 2-3 łyżki miodu
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie myjemy i wyciskamy z niej sok. Czosnek obieramy, wyciskamy i dodajemy do soku. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym dodajemy do reszty składników (wraz z wydzielającym się przy ścieraniu sokiem i wszystkimi włóknami zostającymi na tarce). Na końcu dodajemy miód i dokładnie wszystko mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Ilość miodu w zasadzie jest dowolna i można ją zwiększyć gdyby zaistniała konieczność złagodzenia intensywnego smaku czosnku i imbiru. Tak przygotowaną miksturę można spokojnie trzymać przez kilka dni w lodówce.
Profilaktycznie zażywać 1 łyżkę dziennie, a w przypadku infekcji zwiększyć dawkowanie do 3 razy dziennie.
Pijcie na zdrowie :)