Kategoria-wpisow

Wegańska panna cotta

Przepis, którym chcę się z Wami dzisiaj podzielić jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle poświęcać mu osobny wpis na blogu. Biorąc jednak pod uwagę, że czas jest zazwyczaj towarem deficytowym i sama często szukam czegoś prostego i szybkiego, dzielę się z Wami przepisem na wegańską panna cottę.

Desery w wersji wegańskiej często wymagają trochę więcej zachodu i bywają skomplikowane. No dobra, może nie tyle skomplikowane, co zastosowanie nietypowych produktów sprawia, że z takimi przepisami pracuje się trochę inaczej (w opcji bezglutenowej wygląda to dużo „ciekawiej” :) ). Gdy na liście składników są jajka, śmietana czy mąka pszenna, każdy kto chociaż trochę manewruje między garnkami i piekarnikiem, wie co robić. Gdy jednak z różnych względów te produkty znikają z naszej diety, a w przepisie pojawiają się takie cuda jak aquafaba, agar, mąka kasztanowa czy siemię lniane, często nie wiadomo co, jak, z czym i do czego. Niby chciałbyś coś przygotować, ale patrzysz na różne przepisy szczerze powątpiewając, czy to może w ogóle się udać… I wtedy wchodzi ona. Cała na biało. Wegańska panna cotta, do wykonania której ani wybitne umiejętności ani obycie z tego typu przepisami nie jest Ci w ogóle potrzebne :)

Składniki (1 porcja):

  • jogurt kokosowy 160g (PlantOn)
  • 0,5 łyżeczki agaru
  • dowolne owoce
  • ewentualnie jakieś słodziwo

Wykonanie:

W garnku na mały ogniu podgrzewamy jogurt doprowadzając go do wrzenia. Dodajemy agar, mieszamy aż do rozpuszczenia i gotujemy przez 4 – 5 minut. Jeśli uważamy za konieczne dosładzamy. Tak przygotowaną masę przelewamy np. do filiżanki i kiedy będzie to możliwe wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po wyłożeniu na talerz dekorujemy dowolnymi owocami.

Uwagi:

Z agarem pracuje się inaczej niż z żelatyną, w przeciwieństwie do której doprowadzenie do wrzenia jest konieczne. Jeśli nie pozwolimy masie pogotować się kilka minut, może nie stężeć. Jogurt PlantOn (dostępny w Lidl, Netto i Kaufland) występuje w wersji z cukrem i bez cukru. Do tego deseru proponuję wykorzystać wersję z cukrem. Dodatkowe słodziwo to kwestia całkowicie indywidualna. Dosłodzić można zarówno masę jogurtową jak i mus owocowy jeśli takowy będziemy przygotowywać.

Smacznego :)

Dodaj komentarz