Kuchnia

Pieczone gruszki – prosty przepis na niebanalny deser

Gruszka to jeden z symboli jesieni. Wraz z jej nadejściem liczne odmiany pojawiają się w sklepach i na lokalnych ryneczkach. Nie dość, że jest smaczna, to przede wszystkim zdrowa – stanowi bogate źródło witamin i minerałów. To co ją wyróżnia na tle innych owoców, to zawartość jodu pozytywnie wpływającego na działanie tarczycy oraz boru, który wspomaga pracę szarych komórek oraz zatrzymuje wapń w kościach zapobiegając osteoporozie.

Zazwyczaj zajadam się surowymi gruszkami, ale jakiś czas temu natknęłam się na pieczoną wersję tych pysznych owoców i często do niej wracam. Przepis jest prosty i przede wszystkim smaczny. W dodatku przyrządzone według niego gruszki prezentują się bardzo efektownie. Takim deserem można śmiało uraczyć gości i to nawet tych niezapowiedzianych, bo na jego przyrządzenie potrzeba maksymalnie 30 minut.

Składniki:

  • gruszki
  • syrop z agawy (lub inny płynny słodzik)
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Gruszki przekrawany na pół. Za pomocą łyżeczki lub małego noża wykrawamy gniazdo nasienne. W powstałe zagłębienie wlewamy płynny słodzik i posypujemy gruszki cynamonem wedle uznania. Następnie obsypujemy je orzechami włoskimi. Tak przygotowane owoce umieszczamy na blaszce, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia aby gruszki nie przywarły. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. W między czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kilka kostek gorzkiej czekolady (w zależności od upodobań może to być każda inna czekolada, jednak uważam że gorzka idealnie przełamuje słodycz gruszki i zastosowanego słodziku, dlatego zawsze używam takiej z 85% zawartością kakao). Do rozpuszczonej czekolady dodaję trochę wody aby jej konsystencja nadawała się do polania gruszek kiedy po upieczeniu wylądują już na talerzu.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *