Kuchnia

Kokosanki

Lubię smak kokosa, dlatego kokosanki to małe co nieco, po które lubię czasem sięgnąć. Nie toleruję cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, aspartamu i wszystkiego innego co przemysł żywieniowy potrafi do jedzenia włożyć (nie tylko z przyczyn zdrowotno-ideologicznych, ale również czysto smakowych). Chcąc zatem czasem przekąsić coś słodkiego, nie mam innego wyjścia jak zrobić to samemu. 

Przepis na domowe kokosanki jest tak banalnie prosty, że szkoda się nim nie podzielić. Jest to naprawdę zdrowa alternatywa dla cukierniczych produktów i tradycyjnych przepisów, dlatego tym bardziej jest mi miło, że mogę go Wam zaprezentować. Dodatkowo wszyscy z alergią na mleko, jajka i pszenicę/gluten mogą śmiało z niego skorzystać. Zapraszam zatem na wegańskie i bezglutenowe kokosanki :)

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (woreczek lub około pół szklanki)
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinnego, a jeśli rezygnacja z mleka nie jest konieczna może być zwykłe)
  • 14-16 suszonych daktyli
  • 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

Kaszę dokładnie przepłukujemy i na małym ogniu gotujemy w mleku do momentu aż całkowicie je wchłonie. W między czasie daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy daktyle i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy olej, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy delikatnie wiórkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min. Kokosanki możemy udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Podane ilości składników wystarczą na ok. 16 sztuk.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *