Kuchnia

Domowa „vegeta”, czyli uniwersalna przyprawa przydatna w każdej kuchni

Vegeta jest znana chyba w każdej kuchni. To bardzo uniwersalna mieszanka przypraw, którą można wzbogacić smak prawie każdego dania. Jej niezwykła popularność już od lat 80tych sprawiła, że na rynku dostępnych jest jej wiele wariantów od różnych producentów, ale jak to z gotowymi produktami często bywa, ich składy pozostawiają wiele do życzenia.

Wraz z rosnącą świadomością konsumencką składy różnych produktów zmieniają się na lepsze i chociaż oryginalna Vegeta nadal zawiera dużą ilość soli i wzmacniacze smaku, to jej producent (i nie tylko on) ma w swojej ofercie również wersję „nature”, której skład prezentuje się już całkiem przyzwoicie. Pomimo tego, że obecnie możemy dokonać lepszego wyboru, chciałabym Was zachęcić do przygotowywania takiej mieszanki we własnym zakresie. Jest to niezwykle proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, zwłaszcza że nie musimy (chociaż oczywiście możemy) suszyć warzyw, tylko zaopatrzyć się w już gotową mieszankę. Dodatkowo możemy jej skład modyfikować według własnych preferencji i upodobań. Poniżej przedstawiam Wam zawartość mojej mieszanki, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione dodatki.

Składniki:

  • 200 g suszonych warzyw (w skład mieszanki, która stosuję wchodzi marchew, pasternak, cebula, seler, por i pietruszka)
  • 60 g dobrej soli
  • 3 – 4 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy zmielić do preferowanej konsystencji i gotową mieszankę przesypać do słoika/pudełka.

Uwagi:

W naszej mieszance mogą wylądować na przykład takie składniki jak ziele angielskie, liść laurowy, czosnek czy suszone grzyby. Możemy nadać jej włoskiego charakteru przez dodanie bazylii i oregano lub przygotować ją w nieco orientalnym stylu przez dodatek gałki muszkatołowej, goździków czy cynamonu – pełna dowolność.

Dodaj komentarz