Kuchnia

Domowa granola

Płatki śniadaniowe to bardzo wygodna opcja na poranny posiłek. Producenci oferują nam bardzo szeroki wybór, ale ilość cukru, sztucznych dodatków i konserwantów w ich składzie bywa przerażająca. Na szczęście nie musimy być zdani tylko na gotowe produkty, bo przygotowanie domowej granoli, która świetnie nadaje się jako dodatek do mleka czy jogurty jest bardzo proste.

Co to właściwie jest granola? Granola, podobnie jak musli, to mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców z tą różnicą, że są one opiekane z miodem i często z dodatkiem tłuszczu, który moim zdaniem spokojnie można pominąć. Jej przygotowanie jest proste, a skład można dowolnie modyfikować. Przepisów na granolę jest mnóstwo, ale jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić jej sami, to możecie skorzystać z poniższego przepisu, a później dowolnie kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 70 g rodzynek
  • 50 g nasion słonecznika
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wsypujemy do miski, do której dodajemy pozostałe suche składniki. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki zostały przez niego delikatnie oblepione. Tak przygotowaną „masę” wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 20-25 min. W trakcie pieczenia kilkakrotnie mieszamy całość, aby wszystkie składniki równomiernie się zrumieniły. Tak przygotowaną granolę po wystudzeniu możemy przełożyć do szczelnego słoika lub pudełka i przechowywać ok. 3-4 tygodnie.

Smacznego :)

Dodaj komentarz